|
En
vinresa till Beaune
|
|
|
i
södra Frankrike maj 1999
|
|
Vinresan ägde
rum i slutet på maj 1999, vi flög först
till Paris och sen åkte vi TGV - snabbtåget till
Dijon. Där bytte vi tåg till Beaune. Resan gick snabbt.
Den tog två och en halv timme och var mycket behaglig.
En taxi väntade vid tågstationen i Beaune och tog
oss till hotell "Central" i den gamla delen av den charmiga
lilla staden.
Våra guider på vinresan var
Britt Karlsson och hennes man Per
.
Suveräna guider som kunde allt om viner! Britt
Karlsson startade sin verksamhet i Paris för mer
än fyra år sedan och har 10 års erfarenhet
som vinlärare, vinprovningsarrangör och vinkonsult
både i Sverige,
Frankrike och i Holland.
|
|
|
Hotellet var
charmigt och låg "centralt" i den gamla delen av Beaune,
nära till alla restauranger butiker m.m.. |
|
|
Lugna gågator
med ett vimmel av restauranger, vinbutiker.Mysigt att bara sitta
ner och ta ett glas vin på trottoaren.
Man blir dessutom mycket vänligt bemött.
|
|
|
Vinbutikerna var
inte bara många utan även vinerna, "inträdet" i
vinbutikerna var gratis och vi kikade på sorter som man aldrig
hört talas om men under resans gång vidgades våra
vyer.
| |
Mycket tack
vare de utomordentligt kunniga vinexperterna Britt
Karlsson och Per. |
|
Första
dagens besök blev på vingården Domaine
Bertagna, Vougeot,
som var på 28 hektar. Vinerna från denna egendom har
uppvisat klara kvalitetsförbättringar de senaste åren
och vinerna har nu kraftig färg, intensiva bäraromer
och en del ekkaraktär. Ägs sedan 1982 av den
tyska familjen Reh och sköts om av unga fru Reh och hennes
engelske make,
Mark Siddle ,
som var vår ciceron på vingården tog sig tid
och berättade |
mycket generöst
om vinets historia och hur det är att äga en vingård
i Frankrike, vilket inte är det allra lättaste precis.
Mark
Siddle berättade vidare att det inte var tal om
att köpa någon mer vinmark, det var alldeles för
dyrt och på gränsen till omöjligt, så
de satsade istället på en ny vingård i Sydafrika,
där de haft stora framgångar. Men med den skicklighet
som Fru Reh och Mark Siddle besitter så lär det inte
vara några som helst problem! |
|
På Bretagne
fanns en liten utställning, elegant inrett som bara kan finnas
i Frankrike!
Vi hann också med och prova ett å annat glas vin...
|
|
|
Många
konstiga "manicker", t.v. på bild, en korg med vin förstod
vi direkt vad det var men bilden till höger??? |
|
Det lyckades
vi aldrig lista ut (!) |
|
Blomningen
hade precis börjat och en "klase" rymdes gott och
väl i handen.
Mark Siddle
berättade att rankorna växer ca 5cm
per dygn! Och någon bevattning sker sällan,
istället vill man att
rankornas rötter ska växa på
djupet vid ev. torka. |
Domaine
Bertagna, Vougeot
Rött
Clos
de la Perrier 1998
(från fat) |
Kraftig,
kryddig doft med inslag Vougeot 1er Cru (monopole) av lakrits.
Bra, fruktig smak med en del strävhet |
Vosne-Romanée 1er Cru 1997
(Buteljerat sedan påsk)
| Maffig
bärighet, viss strävhet, gott |
Corton
1997 Grand Cru |
Mjukt,
koncentrerad frukt, bra |
"Clos
de la Perrière" 1996, Vougeot 1er Cru (monopole) |
Bra
Pinot Noir-doft, fylligt, mycket gott |
Vitt
Vougeot
Blanc 1997(från
fat) |
Smörigt,
lent, fet smak med hög syra (kraftigt rostade ekfat). Gott.
|
Torsdagens Lunch var på La Sommellerie,
Gevrey-Chambertin.
Rött
Gevrey-Chambertin
1996 G. Cluny (från
fat) |
Bra
doft, ganska lätt men trevlig smak.
|
Gevrey-Chambretin
Clos Prieure 1994 Domaine ROY Marc |
OK,
men något kärvt |
Efter lunch
så var det dags för vindagens andra besök på
den lilla vingården "Domaine
des Lambrays, Clos des Lambrays, Morey-Saint-Denis"
på 10 hektar. För några år sen upphöjdes
Clos des Lambrays till Grand Cru-status. Domaine des Lambrays
är (nästan) ensam ägare till Vingården. Vinmakare
är den duktige och ambitiöse Thierry
Brouin,
t.h. på bild, som på franska berättade om gårdens
och vinets historia. Tack Britt och Per som kunde översätta
franska till svenska...
| |
|
Egendomen
har ett mycket bra läge. Den ligger högst upp av Grand-vingårdarna
i Morey-Saint-Denis med extra mycket kalksten och sand i jorden.
Man producerar kraftfulla men samtidigt sammetslena viner. Gården
har bytt ägare flera gånger men vinmakare
Thierry
Brouin
har stannat kvar på gården. Ett klokt beslut av
de nya ägarna!
|
Clos
des Lambrays, Morey-Saint-Denis
Rött
Morey-Saint-Denis
1998 |
Ok. |
Clos
des Lambrays 1998, Grand Cru |
Ungt,
ganska strävt, bra potential |
Morey-Saint-Denis
1997 |
Ok. |
Clos
des Lambrays 1997, Grand Cru |
Mycket
bra |
Clos
des Lambrays 1996, Grand Cru |
Lång,
intensiv smak, mycket bra |
|
Vinmakaren
på vingården Domaine
Antonin Guyon,
Savigny-lés-Beaune, visade på kartan var familjeegendomen
fanns belägen, de äger mark i både Côte de Beaune
och Côte de Nuits i många olika appelationer. Kvalitén.
både vad gäller röda och vita viner har avsevärt
förbättrats sedan 1988. Man gör mycket bra
bl.a. Meursault, Corton-Charlemagne (vitt) och Corton, Aloxe-Corton
och Volnay rött). Flaska
efter flaska korkades upp, vi provade, spottade och provade
igen, vilket enormt jobb, puh... |
Domaine
Antonin Guyon, Savigny-lès-Beaune
Vitt
Meursault-Charmes
1er Cru 1997(från
fat) |
Lite
fet, acacia, honung, bra potential, drickes nu eller sparas
5-7 år, aperitif eller till fisk, charkuterier. |
Corton
Charlemagne 1997 |
Mycket
bra, balanserad ekkaraktär. |
Gevrey-Chambertin
1997 |
Röda
frukter, inlagda körsbär, charmigt, ganska lättdrucket.
|
Corton-Bressandes
1997, Grand Cru |
Nyrostat
kaffe, röda frukter, mycket gott. |
Corton-Bressandes
1996, Grand Cru |
Något
animalisk i doften, mogen frukt, bra lagringspotential, ganska
syrlig, lite kärv. |
|
På
gården Domaine
Henry Fessy,
Beaujolais, radade vinmakaren upp en mängd flaskor, igen
(!) Här visade sig Beaujolais från sin allra bästa
sida. Bra färg, intensiv doft, mjuk smak. Bra Bouilly,
Chiroubles och Morgon, alla typiska för sin appelation. |
|
|
Packat å
klart skulle man kunna säga, "Wine in the bags" fanns otro-
ligt nog här, vi som trodde det var sämre viner förpackade
på ett sånt sätt! |
|
Domaine
Henry Fessy, Beaujolais
Rött
Beaujolais
Village 1998 |
Trevlig.
|
Chiroubles
1998, Grand Cru |
Bra
frukt och struktur. |
Fleury
1998, Grand Cru |
Gott
och bärigt. |
Från
egen vingård, Rött:
Beaujolais
1998 |
Bra,
trevlig bärighet. |
Brouilly
1998, Grand Cru |
Mycket
bra, kraftfull. |
Lunchen på
fredagen intogs på det mycket charmanta Le
Coq au Vin, Juliénas
på Place du Marché, Juliénas. God mat och
fin terrass med uteservering i en av Beaujolais pittoreska Grand
Cru-byar.
Juliénas
1998 Beaujolais |
Ok.
|
Domaine
des Deux Roches, Saint Véran, Mâcon
Vitt
Macon
Villages 1997 |
Ganska
enkelt vin, men trevligt. |
Saint
Véran 1997 |
Aromatiskt
och gott. |
Saint
Véran Vieilles Vignes |
Ekfatskaraktär,
fylligt och gott. |
Rött
Mâcon
Rouge 1997 |
Ok.
|
Mâcon
Pierredos 1997 |
Viss
ekighet och mycket bärighet. |
Château
d'Antugnac, Vin de Pays d'Oc |
Mycket
gott, bra struktur, någon strävhet, jordkällare.
|
Middag
intogs på det excellenta Hostellerie
de l'Ecusson i Beaune
Vitt
Pouilly-Fuissé
Mâcon |
Ganska
fyllig, mycket bra. |
Rött
Gevrey-Chambertin
1993 Trapet |
Viss
mognad, bra Pinot Noir-stil, gott. |
Pommard
1994 Comte Armand |
Härlig,
lite animalisk doft, god, intensiv smak. |
F. Dubreuil-Fontaine,
Pernand-Vergelesses
Vitt
Bourgogne
Blanc 1997 Chardonnay |
Äpplig,
ganska syrlig, trevlig. |
Pernand-Vergelesses
1997 |
Ganska
ekig, bör ligga 2-3 år till. |
Pernand-Vergelesses
1997 Clos Berthed |
Blev 1er Cru 1998. Ganska fylligt, god ekkaraktär.. |
Corton-Charlemagne
1997, Grand Cru |
Mineraligt,
spänstigt, ung syra, bör ligga 10 år till. |
Rött
Bourgogne
Chapelle Nôtre Dame 1997 |
Mycket
god frukt, bra struktur och kropp, bra balans. |
Pernand-Vergelesses
1997 Clos Berthet |
Ung,
men mycket bra Pinot Noir- karaktär. |
Savigny-lès-Beaune
1997 1er Cru "Les Vergelesses" |
Bra,
ganska syrlig, ganska lätt och elegant. |
Savigny-lès-Beaune
1997 1er Cru "Ile de Vergelesses" |
Mycket
bra, kraftig. |
Corton
"Clos du Roy" 1992 Grand Cru |
Fin
Pinot Noir-doft, mogen smak, torkad frukt. |
Lunchen
på lördagen intogs på La
Crémaillère, Auxey-Duresses, en liten
fin restaurang i en tyst och stilla by, den vackra kyrkan
fick bli ett
promenadmål..
Rött
Auxey-Duresses
1994 1er Cru |
Ok.
|
Jean-Claude
Garnier |
Bra,
ganska lätt och elegant. |
Vi besökte
också det eleganta Château
de Meursault.
Vitt
Chardonnay
1998 Savigny Blanc 1992 |
Lätt,
syrlig, inget speciellt. Bra ekighet, god men något opersonlig.
|
Meursault
1991 |
Fylligt,
ekigt, lång smak, ej prisvärt. |
Rött
Beaune
1er Cru 1995 |
Lätt,
syrligt, OK doft. |
Savigny
1er Cru |
Lätt,
syrligt, OK doft. |
Pommard "Les
Petits Noizons" 1994
| Lätt,
syrligt, OK doft. |
Volnay "Clos
des Chênes" 1995
| Syrligt
och lätt. |
Till våra utmärkta vinguider Britt och Per,
tack för en utomordentligt spännande och lärorik vinprovningsresa.
Tommy, Leif, Bengt och Anders.
|
Här är vår
buss med chauffören "France"som körde oss runt till alla vingårdar.
Hon var mycket skicklig och rattade bussen som en man (!)
- lugnt och säkert.
Vill
du följa med ?
Klicka
på länken nedan så kommer du vidare
|
|
Viner provsmakade och druckna på vinresan till
Bourgogne 27-29 maj 1999
var sammanställda av Britt och Per.
Den välarrangerade
vinresan kan du kan läsa mer om på sidan "Vinnytt"
* * * * * * * * * * *
Skapad: 6/3/1999 11:00:32
|